Maat tabel

touw-fender-maat-tabel-nautiqo

Hoe kies je jouw set touw fenders?

Met de volgende tips helpen we je op weg bij het kiezen van de juiste set fenders voor jouw boot. We helpen je in drie stappen. Laten we beginnen!

touw-fender-en-dumpy-touw-fender

Het juiste type fender in de juiste maat

Cilindrisch gevormde fenders:

Deze veel gebruikte fender heeft aan elke kant een oog. De fender kan daardoor zowel horizontaal als verticaal opgehangen worden. Met dit model kun je qua veiligheid niet fout gaan. Cilindrische fenders kunnen (verticaal opgehangen) wel te lang zijn voor je boot en in het water hangen!

Dit is een faux-pas als het op nautische etiquette aankomt en het is slecht voor je fenders. Zorg dat de lengte van de fenders past bij je boot.

Druppelvormige 'Dumpy'-fenders:

Als cilindrische fenders te lang zijn en je ze niet horizontaal wilt gebruiken, kun je Dumpy's kiezen. Ze zijn kort, maar hebben een relatief grote diameter. Ze kunnen de juiste hoeveelheid 'demping' bieden zonder het water te raken.

Stap 1: Vind de juiste maat Bekijk de eerste tabel om te zien welke maat fenders wordt aanbevolen voor de lengte van jouw boot. In de tweede tabel kun je van de aanbevolen fender maat de afmetingen vinden.

Maten

Aanbevolen fender maten voor je boot

In de onderstaande tabel kun je zien welke maat fender wordt aanbevolen voor de lengte van je boot.

Boot lengte Cylindrische fenders Dumpy fenders
3 mtr. XS -
3-5 mtr. S M
5-7 mtr. M L
6-7 mtr. L L
7-11 mtr. XL -

In deze tabel kun je de afmetingen vinden van de verschillende fender maten die we aanbieden.

Cylindrische fenders
Cylindrische fenders XS S M
Lengte in cm 35 46 54
Diameter in cm 12 13 15
Aanbevolen bootlengte in mtr. 3 3-5 5-7
L XL
Lengte in cm 63 76
Diameter in cm 18 23
Aanbevolen bootlengte in mtr. 6-7 7-11
Dumpy fenders
Dumpy fenders M L
Lengte in cm 32 36
Diameter in cm 20 23
Boot maat in mtr. 3 3-5 5-7

Het juiste aantal fenders kiezen voor je boot

Het aantal benodigde fenders is afhankelijk van de lengte van je boot en de afmeer condities.

Stap 2: Overweeg de lengte van je boot: In het algemeen geldt; hoe langer de boot, hoe meer fenders je nodig hebt Vuistregel: Gebruik één fender per 3m waterlijn, met een minimum van drie fenders. Dus een 6m lange boot zou 3 fenders nodig hebben en een 12m lange boot zou er 4 nodig hebben. Minstens één fender moet op maximale breedte worden geplaatst, terwijl andere naar voren en naar achteren verdeeld zijn.

Stap 3: Overweeg de aanmeer condities Het aantal fenders dat je nodig hebt, is ook afhankelijk van waar je aanmeert. Hebt je aan beide kanten bescherming nodig? Dit is het geval wanneer je aanmeert in een ‘box’, of wanneer je aanmeert op een plaats waar veel boten passeren die mogelijk schade kunnen veroorzaken.

Meer je aan in ruige omstandigheden of meer je aan in een rustige vijver in je achtertuin? Als de afmeer omstandigheden moeilijk zijn, raden we je aan fenders te nemen die relatief groot zijn voor je boot.

Gebruik je gezonde verstand

Het kiezen van fenders is geen rocket science, en ook geen exacte wetenschap. De tips en richtlijnen op deze pagina geven een vrij goede indicatie van wat je nodig hebt. Als je toch het gevoel hebt dat de omstandigheden waarin je aanmeert een extra fender vereisen, of als je een specifiek deel van je boot wilt beschermen, dan heb je waarschijnlijk gelijk. Vertrouw op je onderbuikgevoel! Je kunt altijd een extra fender bij ons bestellen, of een fender retourneren omdat je er teveel besteld hebt. Je kunt ook de volledige bestelling retourneren voor een maatje groter of kleiner, geen probleem! Lees hier meer over ons retour beleid.

Welke fenders gebruiken vergelijkbare boten?

Bij twijfel over welke set je nodig hebt? Dan kun je ook kijken hoe vergelijkbare boten beschermd worden. Je kunt ons ook bellen met je vraag.

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie.

Ik snap het